Η συμμετοχή σας σε αυτή την έρευνα (στην αγγλική γλώσσα) είναι προαιρετική, θα πρέπει όμως να είστε τουλάχιστον ένα χρόνο ενεργοί δρομείς και θα βοηθούσε πολύ τον συναθλητή μας στην πτυχιακή του εργασία στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας! Η διάρκεια της έρευνας κυμαίνεται στα 6-10'
Για να λάβετε μέρος στην έρευνα κάνετε κλικ ΕΔΩ
The Self Determination Theory (SDT)
H SDT είναι μια από της πιο γνωστές θεωρίες κινήτρων και έχει εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς όπως στον αθλητισμό, εργασία, εκπαίδευση (πχ σχολεία) κ.α. Η θεωρία προτείνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τρεις έμφυτες ανάγκες για να αναπτυχθούν: επάρκεια, συσχέτιση και αυτονομία.
Σε σχέση με τον αθλητισμό, η επάρκεια έχει να κάνει κατά ποσό ο αθλητής αισθάνεται και μπορεί να εφαρμόσει της ικανότητες που αναπτύσσει μέσα από την προπόνηση ώστε να φτάσει σε στόχους (πχ έναν αγώνα σε συγκεκριμένο χρόνο). Μερικά άτομα έχουν υψηλό κίνητρο να πέτυχουν και αφιερώνουν αρκετό χρόνο ώστε να τα καταφέρουν.
Η δεύτερη ανάγκη είναι η συσχέτιση, η οποία έχει να κάνει ότι οι άνθρωποι μπαίνουν σε σχέσεις που τους καταλαβαίνουν, μοιράζονται πράγματα και έχουν ανάγκη να ακουστούν (πχ δρομικό κλαμπ).
Η αυτονομία είναι η τρίτη και τελευταία ανάγκη, η οποία έχει να κάνει με τον βαθμό που οι άνθρωποι είναι αυτόνομοι στις επιλογές τους, και ότι κάνουν πράγματα επειδή ταυτίζονται και όχι επειδή αναγκάζονται.
Ο βαθμός που αυτές η ανάγκες καλύπτονται θα συντελέσει στην ευεξία του ατόμου.
Υπάρχουν δυο παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν ή να μπλοκάρουν αυτές της ανάγκες: το κίνητρο που είναι εσωτερικό και το κίνητρο που είναι εξωτερικό (έξω από το άτομο). Το εξωτερικό και εσωτερικό κίνητρο είναι ένα συνεχές που οι άνθρωποι πηγαίνουν από το ένα στο άλλο. Στο πρώτο, το κίνητρο είναι σχεδόν έμφυτο και πηγάζει από της αξίες και τα "θέλω" του αθλητή ώστε να επιλέξει ένα συγκεκριμένο άθλημα το οποίο του φέρνει ευχαρίστηση. Το δεύτερο έχει να κάνει με εξωτερικούς στον αθλητή παράγοντες που δεν μπορεί ευκολά να ελέγξει, όπως χρήματα, δόξα και έπαινος, ευχαρίστηση από το να ανταγωνίζομαι και να κερδίζω άλλους, υποτροφία, τρόπαια, κοινωνική αποδοχή, μας το επιβάλει κάποιος άλλος κ.α.- έτσι εδώ ο αθλητής κάνει πράγματα επειδή πρέπει και όχι επειδή θέλει.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν το άτομο συμμετέχει σε δραστηριότητες που πηγάζουν από εσωτερικά κίνητρα έχουν περισσότερο ευεξία, και καλύτερη απόδοση από τα άτομα που κάνουν πράγματα που βασίζονται σε εξωτερικούς παράγοντες όπως χρήματα.
Οι αθλητές που βασίζονται σε εξωτερικούς παράγοντες συνήθως οδηγούνται σε αρνητικά αποτελέσματα όπως εξουθένωση, τραυματισμοί και στο τέλος οδηγούνται στην απόσυρση πχ ένας δρομέας που βασίζεται σε εξωτερικά κίνητρα θα πάει για προπόνηση ακόμη και αν έχει έναν ήπιο τραυματισμό (ρισκάρει να το χειροτερέψει)-αυτό γιατί η συμπεριφορά ελέγχεται εξωτερικά (πχ να κερδίσω κάποιον η να βγάλω χρήματα) και όχι τόσο από τον ίδιο τον αθλητή.
Ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας και τον χρόνο σας!